Karipap Rangup
Karipap Rangup
BAHAN2:
500g Tepung
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
2½ sb Majerin*
¼ cwn
Minyak* (* panaskan)
Air ( guna
air sejuk yang dalam peti ais)
CARA2:
1. Campurkan
kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
2. Bahagi dok
kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan
Buat sehingga habis.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan
Buat sehingga habis.
3.Goreng dgn
minyak dalam sehingga garing.
(Along goreng
separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).
Nota: Selepas
doh di uli, perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan
pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra
dan membuatkan adunan lebih rapuh.
Untuk Inti
Keledek
1 biji keledek
saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besa cili kisar
garam
Cara-caranya
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besa cili kisar
garam
Cara-caranya
1. Potong dadu
keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga
hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari
hingga garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan