Whiteboard

Three Cute Cherries

Karipap


                   Karipap Rangup


Karipap Rangup


BAHAN2:

500g Tepung

50g Tepung Beras

50g Tepung Ubi

1 sb Gula

1 st Garam

2½ sb Majerin*

¼ cwn Minyak* (* panaskan)

Air (  guna air sejuk yang dalam peti ais)


CARA2:


1. Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.


2. Bahagi dok kpd bebola kecil.
Leperkan & isi dgn inti kesukaan
Buat sehingga habis.

3.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.

(Along goreng separuh masak & bekukan utk hidangan kemudian).

Nota: Selepas doh di uli,  perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra dan membuatkan adunan lebih rapuh.


Untuk Inti Keledek 


1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besa cili kisar
garam
Cara-caranya

1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.


2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan